Barınaklar, belediyelerin, sokak hayvanlarının rehabilite edilebilmesi için kurmuş oldukları yerlerdir.
Hasta, yaralı, hamile, yavru, sakat vb., kısacası 'rehabilite ' edilme koşullarına uygun hayvanlar için geçici, özel şartlarda ise (örneğin; saldırgan, problemli, pitbull gibi üretimi, satışı ve sahiplendirilmesi yasaklanmış cinsler için) kalıcı yuvalardır.

İlçemizin en büyük eksikliklerinden biri, sokak hayvanları için hayvan barınağının olmaması idi. Gerekli arazi temini ve proje hazırlama sürecinden sonra 2017 yılının Şubat ayında başladığımız hayvan barınağı inşaası bir kaç ay gibi kısa sürede tamamladık. Rehabilitasyon merkezi içindeki hayvanların psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarını ön planda tuttuğumuz için barınak ve barınak bahçesi sahasını oldukça geniş tuttuk;19.850,00 m²'lik taşınmazın 5.310,19 m²'lik kısmı barınak sahası olarak tahsis edilmiştir.

Barınağımızda; bakıcı odası, mutfak, kapalı havyan muhafaza alanı, açık hayvan muhafaza alanı, köpek ve kedi kulübeleri, ilaçlama ve ameliyat alanları mevcuttur. Bunların yanı sıra barınağı ziyarete gelen hayvanseverleri rahat ettirmek için oturma alanımız ve küçük misafirlerimizin hoşca vakit geçirmesi adına oyun parkımız mevcuttur.

BARINAKTAKİ HİZMETLERİMİZ NELERDİR?

Öncelikli hizmetimiz rehabilite edilme koşullarına uygun hayvanları tespit ederek barınağa getirmedir. Eğer imkanlarımız dahilinde tedavi edemeyeceğiz bir vaka varsa, vakayı donanımı daha geniş merkezlere ulaştırıyor, vaka durumunu kontrol ediyoruz. Yani bu işin bel kemiği sayılan ‘lojistik destek’ belediyemizce eksiksiz olarak yerine getiriliyor.

Temel ihtiyaç olan su, mama, yemek ihtiyacını karşılıyor, hayvanların vücut oranlarına ve sağlık durumlarına göre planlı bir şekilde servis ediyoruz.

Hayvanların aşıları (kuduz, parazit vb.) belediyemiz veteriner hekimi tarafından yapılıyor. Yine kısırlaştırma işlemi sağlık ekibimiz tarafından gerçekleştirilip, gerekli pansumanlar eksiksiz olarak uygulanıyor. Hayvanların kulaklarına takılan küpe numaraları ile yapılan işlemler kaydediliyor ve takipte kalınıyor.

Durumu iyi olan hayvanları sahiplendirmek için çalışmalar yürütüyoruz.